TÜRKÝYE HAZIR BETON BÝRLÝÐÝ 2023 YILI HAZIR BETON SEKTÖR RAPORUNU AÇIKLADI

TÜRKÝYE HAZIR BETON BÝRLÝÐÝ 2023 YILI HAZIR BETON SEKTÖR RAPORUNU AÇIKLADI

Türkiye Hazýr Beton Birliði (THBB), ülkemiz ekonomisine önemli katkýlar sunan hazýr beton sektörünü 2023 yýlý özelinde kapsamlý olarak analiz eden “Hazýr Beton Sektör Raporu”nu açýkladý. Kentsel dönüþümün büyük bir fýrsat olduðuna dikkat çeken Rapor, Cumhuriyetimizin 2. yüzyýlýnda daha vizyoner bir zihinsel ve yönetsel dönüþümü gerçekleþtirmemiz gerektiðini ortaya koydu.

Ýnþaat sektörünün yeniden ivmelenmesinin verimlilik, sürdürülebilirlik ve dijitalleþme baþta olmak üzere çok yönlü dönüþümünü bir an önce hayata geçirmesine baðlý olduðunu belirten Rapor, konut stokunun azalmasýný saðlamak için ilk el konut satýþlarýna odaklanýlmasý gerektiðini vurguladý. Hazýr beton sektörünün 2022 verilerine göre 94 milyar Türk liralýk cirosu, 40 bine ulaþan istihdam hacmi ve yýllýk 105 milyon metreküplük üretimiyle Türkiye ekonomisi ve inþaat sektörü açýsýndan çok önemli olduðunu gösteren Rapor, Türkiye’nin hazýr beton üretiminde Avrupa’da lider ülke konumunu sürdürdüðünü ortaya koydu.

Türkiye Hazýr Beton Birliði (THBB), Türkiye Ýstatistik Kurumu (TÜÝK), Merkez Bankasý, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB) verileri ile THBB üyelerinin, THBB dýþýndaki üreticilerin ve tedarikçilerin saðladýðý bilgiler ýþýðýnda hazýrlanan 2023 yýlý “Hazýr Beton Sektör Raporu”nu yayýmladý. Rapor, Türkiye ekonomisi, inþaat sektörü ve hazýr beton sektörüne yönelik detaylý analizler, deðerlendirmeler ve projeksiyonlar içeriyor.

Türkiye, hazýr beton üretiminde Avrupa liderliðini sürdürüyor

Türkiye’de standartlara uygun beton üretilmesi ve inþaatlarda doðru beton uygulamalarýnýn saðlanmasý için 36 yýldýr çalýþan Türkiye Hazýr Beton Birliði (THBB), kalite, çevre, sürdürülebilirlik, iþ saðlýðý ve güvenliði uygulamalarýyla inþaat, hazýr beton ve ilgili sektörlerin geliþimine büyük katký saðlýyor. Hazýr beton sektörü, 2022 yýlý verilerine göre 94 milyar Türk liralýk cirosu, 40 bine ulaþan istihdam hacmi ve yýllýk 105 milyon metreküplük üretimiyle Türkiye ekonomisi ve inþaat sektörü açýsýndan çok önemli bir yerde duruyor. Avrupa Hazýr Beton Birliðinin (ERMCO) 2022 yýlý verilerine göre AB üyesi bütün ülkelerin toplam üretim miktarý 262 milyon metreküp iken, Türkiye tek baþýna 105 milyon metreküp beton üretmiþtir. Bu üretim miktarýyla Türkiye, AB ülkeleri arasýnda birinci ülke konumunda yer alýyor. Hazýr beton sektörünün, inþaat sektörüne ve buna baðlý olarak ülke ekonomisine saðladýðý büyük katký, inþaat sektörünün en temel kolu olduðunu gösteriyor.

Ýnþaat sektörünün yeniden ivmelenmesi için çok yönlü dönüþüm gerekiyor

Ýnþaat sektörü, 2 milyonluk istihdam gücüyle yaklaþýk 250 yan sektörü doðrudan ve dolaylý bir þekilde etkileyen geniþ kapsamlý bir sektördür. Uzun yýllar ülkemiz için lokomotif görevi gören olan inþaat sektörü 2018 yýlýndan beri eski günlerini arar bir konuma gelmiþtir. Sektörün yeniden ivmelenmesi ve geliþmesi, ekonomik belirsizliklerin giderilmesi kadar inþaat sektörünün de verimlilik, sürdürülebilirlik ve dijitalleþme baþta olmak üzere çok yönlü dönüþümünü bir an önce hayata geçirmesine baðlýdýr. Son yýllarda öne çýkan nitelikli iþ gücü sorunu da sektörün çözüm üretmesi gereken bir konu olmuþtur.

2011-2017 yýllarý arasýnda inþaat sektörü bileþik yýllýk %10 büyürken; 2018-2022 yýllarý arasýnda sürekli küçülmüþtür. 2023 yýlýnda ise sektör %7,8'lik büyüme ile bu trende son vermiþtir.

Ýnþaat sektörünün canlanmasý için ilk el konut satýþlarýna odaklanýlmasý gerekiyor

11 yýllýk süre içinde toplam konut satýþlarý 2020 yýlýnda rekor seviyeye ulaþmýþ ve sonraki iki yýlda da benzer bir performans sergilemiþtir. Bu performansta ilk el konut satýþlarýndan ziyade ikinci el konut satýþlarý etkili olmuþtur.

2023 yýlý ise olumsuz yönde rekorlarýn öne çýktýðý bir yýl olmuþtur. Konut satýþ verilerinin TÜÝK tarafýndan paylaþýlmaya baþlandýðý 2013 yýlýndan beri en düþük ilk el konut satýþý, en düþük ipotekli konut satýþý adedi ve en düþük ipotekli konut oraný 2023 yýlýnda gerçekleþmiþtir.

Yaklaþýk 1,2 milyon konut satýþý, %14,5 ipotek oraný ile gerçekleþmiþtir. Bir önceki yýla göre hem ilk hem de ikinci el konut satýþlarý ve ipotekli satýþ oraný azalmýþtýr. -2017 yýlýndan beri yýllýk ilk el konut satýþlarýnda sürekli bir düþüþ meydana gelmektedir. Konut satýþlarýndaki bu olumsuz tablo 2024 yýlý için de endiþe yaratmaktadýr.

Ýnþaat sektöründe canlanmaya neden olacak, konut stokunun azalmasýný saðlayacak ve gelecek adýna motivasyon oluþturacak olan veri, ilk el konut satýþlarýdýr. Bu nedenle inþaat sektörünü deðerlendirmek için bu veriye odaklanmak daha isabetli analizler yapýlmasýný saðlamaktadýr.

Yapý Denetim Sistemi ile depreme dayanýklý binalarýn inþasý mümkün olmuþtur

T.C. Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý tarafýndan yapýlan açýklamaya göre Kahramanmaraþ ve Hatay depremlerinden etkilenen 11 ilimizde yýkýlan binalarýn %98’i 2000 yýlýndan önce inþa edilmiþ ve mühendislik hizmeti almamýþ, denetime tabi olmamýþ yapýlardý. Oysa 2000 yýlý öncesinde de deprem yönetmelikleri, uygulama standartlarý, Ýmar Kanunu, fenni mesuliyet “TUS” sistemi gibi birçok husus yürürlükteydi. 1999 Marmara Depremi ile tüm bunlarýn depreme dayanýklý, can ve mal güvenliðini saðlayan yapýlarýn inþasýnda etkili olmadýðý görülmüþ ve sonrasýnda önemli aksiyonlar alýnmýþtý. Bu aksiyonlara örnek olarak; hazýr beton ve nervürlü çelik donatý kullanýmýnýn zorunlu hâle gelmesi, Yapý Denetimi Sistemi'nin (YDS) tüm ülke geneline yayýlmasý ve Deprem Yönetmeliklerinin güncellenmesi verilebilir. Bu aksiyonlar sonucunda 2000 yýlý sonrasýnda ve özellikle 2011 yýlýnda YDS’nin tüm Türkiye’de uygulamaya geçmesi sonucunda daha güvenilir ve depreme dayanýklý binalarýn inþasý mümkün olmuþtur ancak günümüzde dahi yapý stokumuzun yaklaþýk yarýsý 2000 yýlý öncesi inþa edilmiþ durumdadýr.

Kahramanmaraþ ve Hatay Depremlerinde yýkýlan binalarýn %2’si ise 2000 yýlýndan sonra inþa edilmiþtir ancak bunlarýn büyük bir çoðunluðu yapý denetimine tabi tutulmamýþtýr. Depremin etkilediði 11 ilde yapý denetim yönetmeliði yürürlüðe girdikten sonra ve hazýr beton kullanýlarak yapýlan 151 bin 990 binadan 272’si yýkýlmýþtýr. Yýkýlmayan bina oraný %99,8’dir.

Kentsel dönüþüm büyük bir fýrsattýr

2012 yýlýnda yürürlüðe giren Kentsel Dönüþüm Kanunu’nda 2023 yýlýnda yapýlan deðiþiklikler ile sürecin daha hýzlanmasý beklenmektedir. Kentsel dönüþümün ana temasý riskli yapýlarýn dönüþtürülmesi olarak algýlansa da dönüþüm sürecinin çok boyutlu bir þekilde ele alýnmasý gerekmektedir. Kent madenciliði prensipleri ile inþaat ve yýkýntý atýklarýnýn sürdürülebilir bir þekilde deðerlendirilmesi, olasý afetler için tam donanýmlý toplanma alanlarýnýn yapýlmasý, ulaþým akslarýnýn yeniden planlanmasý, düþük karbonlu malzemelerin kullanýlmasý gibi birçok boyutta süreç desteklenmelidir.

THBB Baþkaný Yavuz Iþýk: “Daha vizyoner bir zihinsel ve yönetsel dönüþümü gerçekleþtirmeliyiz”

Hazýr Beton Sektörü Raporu ile ilgili deðerlendirmelerde bulunan Türkiye Hazýr Beton Birliði (THBB) Yönetim Kurulu Baþkaný Yavuz Iþýk, “Cumhuriyetimizin 100. yaþýný büyük bir kývanç ve gururla karþýladýðýmýz 2023 yýlýnda yaþadýðýmýz depremler ve kaybettiðimiz canlar hepimizde büyük bir hüzne sebep olmuþtur. Tarihimiz boyunca yaþadýðýmýz savaþlar ve afetler ulusumuzu her zaman birbirine kenetlemiþ ve daha da güçlendirmiþtir. Cumhuriyetimizin 2. yüzyýlýnda ayný acýlarý yaþamamak için benzer hatalarý yapmadan daha vizyoner bir zihinsel ve yönetsel dönüþümü gerçekleþtirmeliyiz.” dedi.

Hazýr beton sektörünün 2023 yýlýnda %10-15 arasýnda bir büyüme gerçekleþtirdiði tahmin ediliyor

Hazýr beton sektörü verilerini deðerlendiren THBB Baþkaný Yavuz Iþýk, THBB tarafýndan yapýlan sektör araþtýrmasý sonucunda hazýr beton sektörünün 2023 yýlýnda %10-15 arasýnda bir büyüme gerçekleþtirdiðinin tahmin edildiðini belirterek “2024 yýlýnda hazýr beton sektörünün kötümser senaryoda %5 oranýnda küçüleceði, iyimser senaryoda ise %5 kadar büyüyebileceði tahmin edilmektedir.” dedi.

Güvenli yapýlar için sorumluluk bilinciyle çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz

Birliðin kaliteli yapýlaþma odaklý çalýþmalarýna deðinen THBB Baþkaný Yavuz Iþýk, “Uzun yýllardýr hem raporlarýmýzda hem de basýn açýklamalarýmýzda kentsel dönüþüm sürecinin hýzlanmasýnýn ve riskli yapý stokunun ivedi olarak dönüþtürülmesinin altýný çizdik. Hazýr beton kalitesini ülke genelinde artýrmak için paydaþlarýmýzla birlikte þimdiye kadar büyük çaba sarf ettik. Güvenli yapýlar için standartlara uygun hazýr betonun olmazsa olmaz bir unsur olduðunu bilmemize ve vurgulamamýza raðmen bunun yeterli olmadýðýný ve inþaat uygulamalarýndaki hatalarýn neler olduðunu da anlatmaya çalýþtýk. Sayýsýz seminer, toplantý, eðitim, teknik doküman ve raporumuza karþýn yeterli geliþimin saðlanamamasý, gelecek adýna daha çok çalýþmamýz gerektiðini göstermektedir. Birliðimiz daha yüksek bir motivasyon ve sinerji ile güvenli ve saðlam yapýlaþma için tüm gücünü kullanmaya kararlýdýr. Birliðimiz ayrýca, yazýlý ve görsel medyada hazýr beton ile ilgili bilinçsiz ve art niyetli dezenformasyon ile de mücadele etmeye ve kamuoyunu doðru bilgilendirmeye devam edecektir.” þeklinde konuþtu.

Birliðin Bilim Kurulunda yer alan 45 akademisyen tarafýndan hazýrlanan “Hazýr Beton ve Depreme Dirençli Yapýlar Ýçin Akademik Deðerlendirme”ye, önemine istinaden Sektör Raporunda da yer verdiklerini söyleyen THBB Baþkaný Yavuz Iþýk, “Akademik Deðerlendirme, yapýlarýn, depreme dayanýklý olmasý için; iþlevsellik, hizmet görebilirlik, her çeþit iç ve dýþ etkenlere direnç ve sürdürülebilirlik bakýmýndan; ilgili standartlara ve þartnamelere uygunluðu saðlayacak deneyim ve yetkinlikte mühendislerden oluþan yönetim tasarým, yapým ve denetim ekibi tarafýndan inþa edilmesi zorunluluðuna dikkat çekmektedir.” diye konuþtu.

Yýllardýr riskli yapý stokunun dönüþtürülmesini sürekli gündeme getirdiklerini belirten THBB Baþkaný Yavuz Iþýk, “1995 yýlýnda ülkemizde hazýr beton üretimine yönelik herhangi bir denetim mekanizmasý yokken THBB üyeliðinin birinci þartý Kalite Güvence Sistemi (KGS) Belgesi almaktý. Baþka bir sektörde benzeri olmayan bu uygulama ile THBB, üyelerinin standartlara uygun üretim yapmasýna liderlik ederken bir yandan da tüm sektörün bu yöne evrilmesini saðlamýþtýr. Daha sonra yürürlüðe giren G Ýþareti Yönetmeliði ile bu süreç tüm sektöre yayýlmýþtýr. THBB olarak bütün hazýr beton üreticilerini standartlara uygun üretim yapmak üzere KGS Sistemi’ne davet ediyoruz. Kahramanmaraþ Depremleri sonrasýnda sadece riskli yapýlarýn deðil, üretimden tasarýma, tasarýmdan uygulamaya, uygulamadan denetime kadar tüm süreçlerdeki iþ yapýþ þeklinin ve zihniyetin de dönüþmesi gerektiðinin önemini bir kez daha gördük. Bu konuda gerekli politikalarýn ve eylem planlarýnýn oluþturulmasýný destekliyor ve tüm paydaþlarý göreve çaðýrýyoruz.” dedi.

 

Yorumlar

Top