'KENTSEL DÖNÜÞÜM, ÜLKEMÝZÝN GELECEÐÝDÝR VE ACÝLEN BÝTÝRÝLMELÝDÝR'

'KENTSEL DÖNÜÞÜM, ÜLKEMÝZÝN GELECEÐÝDÝR VE ACÝLEN BÝTÝRÝLMELÝDÝR'

Çevre ve Þehircilik eski Bakaný Erdoðan Bayraktar, depremin Türkiye’nin gerçeði olduðunu belirterek, kentsel dönüþümdeki yetersizliklere dikkat çekti. Bayraktar, “Kentsel dönüþüm ülkemizin gerçeðidir, geleceðidir. Kentsel dönüþüm, ülkemiz için kaçýnýlmazdýr ve ülkemizi kalkýndýracak projedir” dedi.

 

Çevre ve Þehircilik eski Bakaný Erdoðan Bayraktar, Of Hayrat Kültür ve Dayanýþma Derneði’nin gerçekleþtirdiði “Cemiyette Muhabbet Günlerimizde Bu Hafta” baþlýklý etkinlik çerçevesinde düzenlenen “Depremde Dünya, Türkiye, Ýstanbul... Biz Neredeyiz?” konulu oturuma katýlarak deprem ve alýnan önlemler hakkýnda deðerlendirmelerde bulundu.

Kentsel dönüþümün Türkiye’nin gerçeði ve geleceði olduðunu ifade eden Çevre Þehircilik eski Bakaný Bayraktar, “Kentsel dönüþüm, ülkemiz için kaçýnýlmazdýr ve ülkemizi kalkýndýracak projedir” dedi. Kentsel dönüþümün, halka ve devlete raðmen baþarýlamayacaðýný, kentsel dönüþümde ancak devlet-millet kaynaþmasý ve bütünleþmesi ile baþarýnýn yakalanabileceðini anlatan Bayraktar, yoðun bir katýlýmýn olduðu toplantýdaki konuþmasýnda ayrýntýlý olarak geliþmiþ ülkeleri birçok parametrede deðerlendirdi ve Türkiye’nin konumunu ortaya koydu.

Bayraktar þöyle konuþtu: “Bu güzel vatan, bin yýlý aþkýn süredir hafýzasý olan bu devlet, 1920 ruhuyla ve 1923 manifestosu ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti bu fotoðrafý hak etmiyor. Bugün politika faizi yüzde 45, ihracat 255 milyar dolar, ithalat 363 milyar dolar. Bu vatanýn yeri burasý deðil. Çok daha iyi durumda olmalýyýz. Bunun için depreme karþý dönüþümde baþarýlý olamýyoruz. Depremlerdeki can kayýplarýný buralarda aramaya baþlamak gerekir. Depremlerdeki aðýr hasarlarý, eðitim sistemimizin zayýflýðýnda aramaya baþlamalýyýz.”


 TOKÝ, KÝPTAÞ, Emlak Konut ve Bakanlýk iyi sýnav verdi

Görev yaptýðý KÝPTAÞ, TOKÝ, Emlak Konut ve Bakanlýk’ta devlet terbiyesi içinde ve özel sektör dinamizmi ile çalýþmaya gayret gösterdiklerini söyleyen Bayraktar, “Gerek KÝPTAÞ’ta, TOKÝ’de ve Emlak Konut’ta gerek Bakanlýk’ta yaptýðýmýz konutlar ve kamu binalarý hem 1999 depremlerinde hem de 6 Þubat 2023 Elbistan ve Pazarcýk depremlerinde iyi bir sýnav verdi” ifadesinde bulundu.

 

TOKÝ, KÝPTAÞ, Emlak Konut ve Bakanlýk’ta görev yaparken öncü ve örnek projeler yaptýk

81 ilin tamamýnda, 800’ün üzerindeki ilçede hatta köylerde oluþturulan projelerle sektöre öncü ve örnek olduklarýný anlatan Çevre ve Þehircilik eski Bakaný Bayraktar konuþmasýna þöyle devam etti: “Modern hayatýn gerektirdiði sosyal donatýlar, okullar, saðlýk ocaklarý, dini tesisler, yeþil alanlar, ulaþým sistemleri ve fiziksel alt yapýlarla bezenmiþ yerleþim alanlarý oluþturduk. 2003 yýlý baþýndan itibaren yaptýðýmýz çalýþmalarýn getirdiði tecrübe ve sorumlulukla 2011 yýlýnda, Ýstanbul’da Uluslararasý Konut Kurultayý yaptýk. Bu kurultayda; dünyadaki ve ülkemizdeki gecekondulaþmayý, kaçak yapýlaþmayý ve deprem risklerini vurgulamaya çalýþarak kentsel dönüþümü masaya yatýrdýk. 2011 yýlý Haziran ayýnda Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý’ný kurduk. Ben de Kurucu Bakan oldum. Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý’nýn kurulmasýyla siyasi irade netleþti. Þehirlerde ve þehircilikte motivasyon arttý.”

 


Yerinde dönüþüm esastýr

Kentsel dönüþümün halka raðmen, devlete raðmen de baþarýlamayacaðýný vurgulayan Bayraktar, þöyle devam etti: “Kentsel dönüþümde ancak devlet-millet kaynaþmasý ve bütünleþmesi ile baþarý yakalanýr. Konu, devlet ve yerel yönetimlerin el birliðinin yaný sýra, halkýn katýlýmý, sivil toplum kuruluþlarý ve ilgili tüm aktörlerin desteði ile olur. Sektördeki tüm paydaþlarýn, þehir plancýlarýndan, mimarlardan, inþaat mühendislerine, harita, jeoloji, jeofizik mühendisleri, siyaset bilimci ve sosyologlarýna kadar tüm disiplinlerin bu iþe gönül vermesi, destek olmasý gerekmektedir.

Bugün görüyoruz ki, Kentsel Dönüþüm Kanunu’ndan istifade ile lüks konut yapýlýyor. Bizler ne yaparsak yapalým olasý depremleri engelleyemeyiz. Bu durumda bizim meselemiz depreme dayanýklý binalar yapmak, depremlerde yýkýlma riski olan binalarý önceden planlý bir þekilde yýkmak, yenilemek olmalýdýr. ‘Kentsel Dönüþüm’e engel olmak isteyenlere söylüyorum ki; yerinde dönüþüm esastýr. Anlaþma saðlanarak, rýza-i dönüþüm esastýr. Vatandaþýmýza devletimizin gerekli desteði vermesi ile hak sahiplerinin kendi dönüþümlerini yapmasý esastýr. Fakat en temel olan husus, deprem olduðunda yýkýlma riski olan binalarda insan olmamasýdýr.

Zaman acil iþe koyulma zamanýdýr. Hemen Yapý Denetim Sistemi’ni müþavirlik bazýnda ve bilimsel kaide üzerine oturtarak, dikkat ve ciddiyetle çalýþmaya baþlamalýyýz. Kentsel Dönüþüm; çaðdaþ þehirlerin oluþturulmasýný, çevre dostu, enerji verimliliði olan, yeþil binalarýn üretilmesini, doðal kaynaklarýn korunmasýný, yoksulluðun azaltýlmasýný, iþ potansiyellerinin artýrýlarak ekonominin canlandýrýlmasýný ve iþsizliðin azaltýlmasýný, hepsinden daha önemlisi de can ve mal emniyetinin temin edilmesinin hedeflendiði bir projedir.”

 

30 yýl içinde 7,3’ten büyük deprem olasýlýðý yüzde 52

Depremle ilgili olarak, Prof. Dr. Þerif Barýþ ve Prof. Dr. Mustafa Erdik tarafýndan yapýlan teknik ve bilimsel sunumlar oturumda ilgiyle karþýlandý. Prof. Dr. Þerif Barýþ, Türkiye’nin deprem konusunda dünyanýn en tehlikeli ülkelerinden birisi olduðunu, 4. sýrada bulunduðunu söyledi. Deprem senaryolarý hakkýnda bilgiler veren Barýþ, “Doðanýn kuralý, nerede bir afet olmuþsa orada yine olacaktýr. Türkiye’de son 127 yýlda 6’dan büyük 77 deprem oldu. Önümüzdeki 100 yýl içinde Ýstanbul’da 7’den büyük deprem olma olasýlýðý yüzde 87’dir. 30 yýl yýl içinde ise yüzde 7,3’den büyük deprem olma olasýlýðý yüzde 52’dir. Deprem riski küçümsenmemeli. Hazýrlýk yapmamýþsanýz zarar büyük olur. Ailelerin, iþyerlerinin afet planlarý olmalýdýr” diye konuþtu.


 Türkiye’de 1,5 milyon konut depreme dayanýklý deðil

Prof. Dr. Mustafa Erdik ise, oturumdaki konuþmasýnda 4 önemli noktaya dikkat çekerek þöyle dedi: “Tehlike ve riskin belirlenmesi, riskin artýrýlmamasý, mevcut riskin azaltýlmasý ve riskin transferi çok önemlidir. Ýstanbul’da önce insaný, sonra tarihi varlýklarý korumak öncelikli iþ olmalýdýr.” Ýstanbul’daki bütün köprülerin ve viyadüklerin güçlendirildiðini belirten Prof. Dr. Erdik, Türkiye’de 1,5 milyon, Ýstanbul’da da 160 bin binanýn depreme dayanýklý olmadýðýný açýkladý.

 

Yorumlar

Top