TÜRKÝYE MÜTEAHHÝTLER BÝRLÝÐÝ 'SÝCÝL AFFI' ÇAÐRISI

TÜRKÝYE MÜTEAHHÝTLER BÝRLÝÐÝ 'SÝCÝL AFFI' ÇAÐRISI

‘Kamuya iþ yapan küçük ve orta ölçekli müteahhitler de af yasasý kapsamýna alýnmalý’

Ekonominin genelinde 200’ün üzerinde alt sektöre yarattýðý talep ve istihdam gücüyle dinamo rolü üstlenen Türk inþaat sektörünün en köklü sivil toplum örgütlerinden Türkiye Müteahhitler Birliði (TMB), çaresizlik içinde teminat mektuplarýný yakmak zorunda kalan ve cezalý duruma düþen küçük ve orta ölçekli müteahhitlik firmalarýnýn, hazýrlýklarý süren af yasasý kapsamýna alýnmasý çaðrýsýný yaptý.

 

Türkiye Müteahhitler Birliði (TMB) Baþkaný Erdal Eren yaptýðý açýklamada, kamuya iþ yapan müteahhitlerin 2020-2022 döneminde olaðanüstü þartlarla artan girdi maliyetlerinden dolayý iþlerini sürdüremez   hale geldiðini hatýrlattý. Erdal Eren, maliyet artýþlarýný karþýlamaya gücü yetmediði için iþlerini sürdüremeyerek teminat mektuplarýný yakmak zorunda kalan ve böylece meslekte cezalý duruma düþen müteahhitlik firmalarýnýn, Hazine ve Maliye Bakanlýðý tarafýndan çalýþmalarý sürdürülen kamuya olan borçlarýn yapýlandýrýlmasýna yönelik yasal düzenleme kapsamýna alýnmasý çaðrýsýnda bulundu.

 

Girdi maliyetlerindeki ciddi yükseliþlerin salgýn döneminde sektör üzerinde büyük çapta olumsuz etkileri olduðunu söyleyen Eren, patlak veren Ukrayna-Rusya savaþýnýn etkisiyle ithal ve enerjiye baðýmlý girdi maliyetlerindeki artýþýn devam ettiðini vurguladý. Ocak 2021 - Kasým 2022 döneminde sektörün öne çýkan girdilerinde ortalama fiyat artýþýnýn yüzde 170’lere çýktýðýný, kamu projelerinde ödenek ve ödeme sorunlarýnýn yaþanmasýyla birlikte müteahhitlerin oluþan tüm bu yükü taþýyamayacak duruma geldiðini aktaran Erdal Eren, sektörde borçlanma oranýnýn -kullanýlan nakdi kredi hacminin- 2022 Kasým ayý itibarýyla yýllýk bazda yüzde 30 arttýðýný, bu geliþmelerden sektörün istihdam gücünün de zarar gördüðünü paylaþtý.

 

‘Sicil affý’, sektördeki týkanýklýðý giderecektir

 

Geçen yýl maliyet artýþlarýna çözüm için kamu yönetimi tarafýndan iki kez fiyat farký düzenlemesi yapýldýðýna deðinen Erdal Eren sözlerine þöyle devam etti: “TMB'nin giriþimleriyle hükümetin gündemine giren ve kamu ile iþ yapan müteahhitlerin sorunlarýna çözüm üretilmesi doðrultusunda, bu projeler için iki kez ilave fiyat farký düzenlemesi yapýldý. Buna raðmen salgýnýn aðýrlaþtýrdýðý þartlar yüzünden, iþini sürdüremeyecek müteahhitlik firmalarýna proje tamamlama oraný yüzde 15 ve altýnda ise tasfiye hakký tanýndý, ancak ek fiyat farký formülü ve tasfiye için belirlenen düþük tamamlama kriteri ne yazýk ki müteahhitlerin sorunlarýna çare olmanýn gerisinde kaldý. Geldiðimiz noktada pek çok müteahhit, proje tamamlanma oraný yüzde 15’in üstünde olduðu için maalesef tasfiye hakký alamadýðý gibi iþlerini de sürdüremeyerek teminat mektuplarýný da yakmak zorunda kaldý. Özellikle Anadolu’da maliyet artýþlarýný karþýlamaya gücü yetmeyen çok sayýda küçük ve orta ölçekli müteahhitlik firmasý cezalý duruma düþerek yeniden ihalelere giremez ve iþ yapamaz hale geldi."

 

TMB Baþkaný Erdal Eren, bu durumdaki müteahhitlerin, Hazine ve Maliye Bakanlýðý tarafýndan hazýrlýklarý sürdürülen kamuya olan borçlarýn yapýlandýrýlmasýna yönelik "af yasasý" olarak telaffuz edilen yeni yasal düzenleme kapsamýna alýnmasý çaðrýsýnda bulundu. Eren, "Söz konusu müteahhitlik firmalarýnýn da yasa kapsamýna alýnarak tek seferlik sicil affý ve teminat mektuplarýnýn iadesi imkâný tanýnmasý, sektördeki önemli bir týkanýklýðý giderecektir. Bu hususu Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn ve Hazine ve Maliye Bakanýmýzýn takdirlerine arz ediyor; zor durumda olan ve Anadolu’nun geneline yayýlmýþ bulunan firmalarýmýz adýna bizlerden hiçbir zaman esirgemedikleri yardýmlarýný beklediðimizin altýný çizmek istiyorum" dedi.




Yorumlar

Top