'TÜRKÝYE, DÜNYANIN CAM ÜRETÝM ÜSSÜ OLDU'

'TÜRKÝYE, DÜNYANIN CAM ÜRETÝM ÜSSÜ OLDU'

Camýn tüm iþ alanlarýndaki faaliyetleriyle 175 ülkeye ulaþan ve son 10 yýlda 12 milyar dolarýn üzerinde ihracat gerçekleþtiren Türk cam sektörü, dýþ pazarlardaki bu baþarýsýný üretimde de sürdürüyor. Pandemiyle birlikte tedarik zincirinde yaþanan kýrýlmalarýn ardýndan dünya genelinde alternatif tedarikçi arayýþýnýn arttýðýný söyleyen ÇCSÝB Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Tansu Kumru, “Ülkemiz 2022 yýlýnda 4,2 milyon tona ulaþan üretim kapasitesi, Ar-Ge ve teknoloji odaklý yüksek ürün kalitesi, deðer zincirinin her alanýndaki yetkin iþ gücü ile geliþtirdiði çözümler ve tam zamanýnda teslimat ilkesiyle dünyanýn aradýðý cam üretim üssü haline geldi” dedi.

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Ýhracatçýlarý Birliði (ÇCSÝB) altýnda TurkishGlass markasýyla faaliyetlerini sürdüren Türk cam sektörü, Sapanca’da düzenlenen “Cam Sektör Çalýþtayý”nda bir araya geldi. Açýlýþ konuþmalarýný ÇCSÝB Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Tansu Kumru ve Ankara Sanayi Odasý Yönetim Kurulu Baþkaný Seyit Ardýç’ýn yaptýðý çalýþtayda, sektörün ihracatýnýn artmasýný saðlayacak faaliyetler, ihracat pazarlarýndaki fýrsatlar, sektörün sorunlarý ve çözüm önerileri tüm yönleriyle ele alýndý.

 

Tansu Kumru: “2022’de 1,5 milyar dolarýn üzerinde ihracat gerçekleþtirdik”

 

Sektörün üst üste iki yýl yüksek büyüme ivmesi yakaladýðýný söyleyen Tansu Kumru, “2021 yýlýnda bir önceki yýla göre yüzde 25 büyüyen sektörümüz, 2022 yýlýnda da küresel ekonomideki yavaþlama, savaþ ve enerji krizine raðmen yüzde 19 büyüme ile 1,5 milyar dolarýn üzerinde ihracat gerçekleþtirdi. Böylece son 10 yýlda yaptýðýmýz ihracat 12 milyar dolarý geçti. Üstelik yüzde 79 yerli katma deðer oranýyla yani her 100 dolarlýk ihracatýn 79 dolarýný ülkemizde býrakarak, ekonomimize önemli katkýlar sunduk. Cumhuriyetimizin 100’üncü yýlýnda da bu ivmeyi devam ettirmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

“Dünya, Çin’e karþý alternatif tedarikçi arayýþýný yüksek kaliteli ürünleri ile Türkiye’de buldu”

 

Pandemiyle birlikte tedarik zincirinde yaþanan kýrýlmalarýn ardýndan dünya genelinde alternatif tedarikçi arayýþýnýn arttýðýný vurgulayan Kumru, “Tedarikte tek bir ülkeye baðlý kalmanýn getirdiði zorluklarý yaþayan dünya, özellikle Çin’e alternatif tedarikçi arayýþýna baþladý. Bu dönemde sektörümüz 4,2 milyon tona ulaþan üretim kapasitesi, Ar-Ge ve teknoloji odaklý yüksek ürün kalitesi, deðer zincirinin her alanýndaki yetkin iþ gücü ile geliþtirdiði çözümler ve tam zamanýnda teslimat ilkesiyle özellikle katma deðerli ürünlerde cam üretim üssü haline geldi. Bu sayede yeni pazarlara girerken mevcut pazarlardaki penetrasyonumuzu da artýrdýk” diye konuþtu.

 

“Oluþturduðumuz güçlü ekosistem ile 175 ülkeye ihracat yapýyoruz”

 

Türkiye’ye olan talebin artmasýyla birlikte ihracatçý firma sayýsýnda da artýþ kaydedildiðini belirten Kumru þöyle devam etti; “Günümüz itibarýyla Birliðimiz bünyesinde cam üreticilerine ilave olarak her ölçekten bini aþkýn iþlenmiþ cam ihracatçýsý firma bulunuyor. Anadolu’nun dört bir yanýndaki ihracatçý firmalarýmýzýn ürünleri 175 ülkeye ulaþýyor. Özellikle Birleþmiþ Milletler’in 2022 yýlýný ‘Uluslararasý Cam Yýlý’ ilan etmesine önemli katký saðlayan Türk cam sektörü, bu özel yýlda rekabet gücünü tüm dünyaya daha çok hissettirdi. Üreticisi ve iþlemecisiyle birbirini destekleyen, güç birliði yapan ekosistemimiz ve insan hayatýna deðer katan çevre dostu ürünlerimizle sadece bugünün deðil geleceðin de çözüm ortaðý olma hedefini koymuþ durumdayýz. Bu vizyon doðrultusunda saðlýklý gýda ve içecek ambalajlarýndan enerji tasarrufu saðlayan mimari cam ürünlere ve hayatýmýza estetik katan cam ev eþyalarýna kadar girdi verdiðimiz sektörlerin tüm ihtiyaçlarýný eksiksiz olarak karþýlýyoruz.”

 

“Haksýz rekabet yaratan ithalat ile mücadele ediyoruz”

 

Enerji yoðun bir sektör olan cam sektörünün yeþil dönüþüm odaðýnda hem karbon ayak izini hem de enerji tüketimini azaltmaya odaklandýðýný ifade eden Kumru, “Türk cam sektörü olarak cam geri dönüþümünü destekliyor, üretimde maksimum cam kýrýðý kullanýmý, cam fýrýnlarýndaki atýk ýsýdan ve fabrikalarýn çatýlarýna kurulan güneþ panellerinden elektrik üretimi gibi yöntemlerle ve çevre dostu ürünlerle gezegenimizin geleceðini koruyoruz” açýklamasýnda bulundu.

 

Öte yandan yoðun enerji kullanýmý gerektiren sektörde ülkelerin enerji maliyet farklýlýklarýnýn haksýz rekabete de yol açtýðýna dikkat çeken Kumru sözlerini þöyle tamamladý; “Sektörümüz, enerji maliyetlerinin çok düþük olduðu çevre ülkelerden gelen ve haksýz rekabet yaratan ithalat ile mücadele ediyor. Bu baðlamda yerli üretimin korunmasý için Ticaret Bakanlýðý’nýn destekleriyle uygulamaya geçirilen korunma önlemleri ve ilave gümrük vergisinin devamlýlýðý ile ihtiyaçlar doðrultusunda yeni uygulamalarýn devreye alýnmasý sektörümüz açýsýndan büyük önem arz ediyor. Biz de sektörün tek ve koordinatör ihracatçý birliði olarak Bakanlýðýmýz ile uyum içinde çalýþarak, firmalarýmýzýn rekabetçiliðini artýrmaya devam ediyoruz.”

Yorumlar

Top