TEKFEN HOLDÝNG KURUCU ORTAKLARINDAN ALÝ NÝHAT GÖKYÝÐÝT VEFAT ETTÝ

TEKFEN HOLDÝNG KURUCU ORTAKLARINDAN ALÝ NÝHAT GÖKYÝÐÝT VEFAT ETTÝ

Tekfen Holding kurucu ortaklarýndan Ali Nihat Gökyiðit, 25 Ocak 2023 günü hayatýný kaybetti. 98 yaþýnda vefat eden Gökyiðit’in cenazesi 26 Ocak 2023 Perþembe günü Fatih Camii’nde kýlýnacak ikindi namazýný müteakiben Edirnekapý Sakýzaðacý Mezarlýðý’na defnedilecektir.


Türkiye’nin hizmetinde 98 yýl


Ali Nihat Gökyiðit 23 Þubat 1925’te Artvin’de dünyaya geldi. Ailesi, Artvin’in Gogitoðullarý adýyla anýlan köklü ailelerinden birine mensuptu. Ali Nihat Gökyiðit, ilkokul ve ortaokulu Artvin’de bitirdikten sonra ailesi tarafýndan lise eðitimi için Ýstanbul’da Robert Kolej’e gönderildi. Daha sonra birlikte Tekfen’i kuracaðý Feyyaz Berker’le orada tanýþtý. Çalýþkan bir öðrenci olan Gökyiðit’in amacý, amcalarý gibi mühendis olmaktý. Bu nedenle liseyi bitirdikten sonra Robert Kolej’in Ýnþaat Mühendisliði Fakültesi’ne yazýldý. 

 

1946 yýlýnda Robert Kolej’den baþarýyla mezun olduktan sonra yüksek öðrenimi için ABD’ye giden Ali Nihat Gökyiðit, 1948 yýlýnda Michigan Üniversitesi’nden Yüksek Ýnþaat Mühendisi olarak mezun olup ilk iþ tecrübesini Amerika’da edindi ve 1949 yýlýnda yurda döndü.

 

Askerliðinin ardýndan, Türkiye’de inþa edilen NATO havaalanlarýndan sorumlu bir konsorsiyumda mühendis olarak Balýkesir, Eskiþehir, Adana ve Ankara’daki havaalaný inþaatlarýnda görev aldý. 1953 yýlýnda Bayýndýrlýk Bakanlýðý bünyesine geçerek Konya Havaalaný inþaatýnýn kontrol amirliðini üstlendi. 

 

Hem özel sektörde hem de devlet görevinde deneyim edinen Ali Nihat Gökyiðit, kendisi gibi Bayýndýrlýk Bakanlýðý’nda görev yapan Feyyaz Berker ve Necati Akçaðlýlar’la birlikte 1956 yýlýnda, bugünkü Tekfen’in temelini oluþturan Feyyaz-Nihat-Necati Müþavir Mühendislik (FNN) þirketini kurdu. Baþlangýçta sadece mühendis müþavirlik hizmetleri veren þirket, 1957 yýlýnda Tekfen Ýnþaat’ýn kurulmasýyla müteahhitlik sektörüne de girdi.

 

Üç ortak arasýndaki uyumlu birliktelik, sonraki yýllarda Tekfen Ýnþaat’ýn hýzla büyüyerek Türkiye’nin önde gelen müteahhitlik þirketlerinden biri haline gelmesini saðladý. Þirket, inþaat iþlerinin yaný sýra 1964 yýlýnda Tekfen ampul fabrikasýnýn kurulmasýyla sanayi sektörüne de girdi. “Güneþ batar, Tekfen doðar” sloganýyla beyinlere kazýnan bu yatýrýmý sonraki yýllarda Mis Süt (1976), Toros Tarým (1981) gibi baþka sanayi yatýrýmlarý da izledi. Tekfen, Tekfen Dýþ Ticaret (1981) ile ihracat; Tekfenbank (1989) ile bankacýlýk; Belpri (1988) ve Makro (1993) ile perakende; Akmerkez (1993) ve Tekfen Emlak (2000) ile gayrimenkul geliþtirme gibi alanlarda büyüyerek Türkiye’nin önde gelen topluluklarýndan biri oldu.

 

Türkiye’de özel sektörün ülke sorunlarýnýn çözümüne ve toplumun geliþmesine de katkýda bulunmasý gerektiðine inanan Ali Nihat Gökyiðit, 1969 yýlýnda uluslararasý öðrenci organizasyonu AIESEC Türkiye’nin baþkanlýðýný üstlenerek bu görevini 2004 yýlýna kadar sürdürdü. 1971 yýlýnda TÜSÝAD’ýn kuruluþunda yer alarak, 1985-1987 yýllarý arasýnda Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptý. 

 

Bir özel sektör giriþimi olarak Türkiye’nin dünyaya açýlmasýnda aktif rol oynayan Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu - DEÝK’in kuruluþunda da rol alan Ali Nihat Gökyiðit, 1988-2005 yýllarý arasýnda bu kuruluþun Yönetim Kurulu’nda bulundu ve Türk-Sovyet Ýþ Konseyi’nin (sonraki adýyla Türk-BDT Ýþ Konseyi) kurucu baþkanlýðýný yaptý. Bu dönemde Orta Asya’daki Türk dünyasý ile Türkiye arasýndaki köprülerin kurulmasýna katký saðlayan Gökyiðit, bu çabalarý nedeniyle Türk Cumhuriyetleri’nin cumhurbaþkanlarý tarafýndan “Aksakal” lakabýyla onurlandýrýldý. Gürcistan ve Kazakistan Fahri Konsolosu görevlerini yýllarca üstlendi.

 

1992 yýlýnda Karadeniz Ekonomik Ýþbirliði Konseyi’nin kurucu baþkanlýðýný yaparak Türkiye temsilcisi oldu. Bu kapsamda 1995 yýlýnda “Ýki Denizin Öyküsü” adýyla Ýstanbul’da düzenlenen Enerji Konferansý’nýn kuruculuðunu ve eþ baþkanlýðýný yaptý. Bu konferans, “Doðu Batý ile Buluþuyor” adýyla 2005 yýlýna kadar devam etti. Bugün Türkiye’nin önemli sanat kurumlarýndan biri olan Tekfen Filarmoni Orkestrasý’nýn temelleri de ayný dönemde, Ali Nihat Gökyiðit’in desteði ve Saim Akçýl’ýn kurucu þefliði ile Karadeniz Oda Orkestrasý adýyla atýldý. Türkiye’nin çevresindeki ülkelerle dostluk baðlarýný geliþtirmeye yönelik bir barýþ giriþimi olan Tekfen Filarmoni nam-i diðer “Üç Denizin Sesi”, 30 yýlý aþkýn bir süredir Türkiye’nin kültür sanat hayatýna katký yapýyor.

 

Dünyaya bakýþýný, “Sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik ilkelerini, iþ hayatým ve giriþimlerimin hep ayrýlmaz bir parçasý olarak gördüm. Sorunlar karþýsýnda baþkalarýný suçlamak yerine, ‘Ben ne yapabilirim?’ diye kendimi sorgulamayý hep tercih ettim,” þeklinde özetleyen Ali Nihat Gökyiðit, 1992 yýlýnda Hayrettin Karaca ile birlikte Türkiye Erozyonla Mücadele, Aðaçlandýrma ve Doðal Varlýklarý Koruma (TEMA) Vakfý’ný kurarak, “bir sevda” olarak nitelendirdiði çevre çalýþmalarýna baþladý. 1995 yýlýnda, Ýstanbul’da, bugün yýlda 500 bin ziyaretçi sayýsýna uluþan eþinin anýsýna Nezahat Gökyiðit Botanik Bahçesi’nin kuruluþuna baþladý. Ömrünün büyük kýsmýný vakfettiði çevre çalýþmalarý, onun “Yaprak Dede” lakabýyla tanýnmasýný saðladý.

 

1999 yýlýnda, çevre konusundaki çalýþmalarýný hem sürdürülebilir kýlmak hem de kurumsallaþtýrmak için Ali Nihat Gökyiðit Vakfý’ný kurdu. Kýrsal kalkýnma, biyolojik çeþitliliði koruma ve botanik alanlarýnda sayýsýz projeye destek veren ANG Vakfý’ný, 2005 yýlýnda Türkiye’nin ilk endüstriyel aðaç tarýmý giriþimi olan ENAT izledi. 2007 yýlýnda ise “Yeþil Bina” kavramýný Türkiye ile tanýþtýran Çevre Dostu Yeþil Binalar Derneði’ne öncülük ederek kuruluþunda yer aldý.

 

Hayatý boyunca bitmek bilmeyen bir tutku ve enerjiyle Türkiye’ye deðer katan Ali Nihat Gökyiðit, T.C. Cumhurbaþkanlýðý tarafýndan “Devlet Üstün Hizmet Madalyasý”, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafýndan “Üstün Hizmet Ödülü”, Japon hükümeti tarafýndan “Altýn Iþýklar, Yükselen Güneþ Niþaný ve Boyun Baðý” ve Galatasaray Çevre Ödülü ile onurlandýrýldý. Bugüne kadar daha birçok ödülün yaný sýra Boðaziçi ve Çukurova Üniversiteleri’nde Fahri Doktor, Gaziosmanpaþa Üniversitesi’nde Onursal Doktor unvanlarýna layýk görülen Ali Nihat Gökyiðit, bu kadar çok iþi bir hayata nasýl sýðdýrdýðýný soranlara sýrrýný, “doða ve insan sevdasý” sözleriyle açýklýyordu.

Yorumlar

Top