TÜRK MÜTEAHHÝTLER, YURT DIÞINDA 17,8 MÝLYAR DOLARLIK YENÝ PROJE ÜSTLENDÝ

TÜRK MÜTEAHHÝTLER, YURT DIÞINDA 17,8 MÝLYAR DOLARLIK YENÝ PROJE ÜSTLENDÝ

Türkiye Müteahhitler Birliði (TMB) tarafýndan düzenlenen “Yurt Dýþý Müteahhitlik ve Teknik Müþavirlik Hizmetleri Deðerlendirme Toplantýsý”nda konuþan Ticaret Bakaný Mehmet Muþ, Türk müteahhitlerin geçtiðimiz yýl yurt dýþýnda 17,8 milyar dolarlýk yeni proje üstlendiðini açýkladý.

Türkiye’nin en rekabetçi hizmet alanlarýndan olan yurt dýþý müteahhitlik hizmetleri kapsamýnda Türk müteahhitler, Rusya-Ukrayna savaþýnýn tüm olumsuzluklarýna raðmen 2022 yýlýnda 17,8 milyar dolarlýk proje üstlendi. 

 

Sektörün 2022 yýlý yurt dýþý performansý ve 2023 yýlý vizyonu ile hedefleri, Türkiye Müteahhitler Birliði’nin (TMB) ev sahipliðinde ve Ticaret Bakaný Mehmet Muþ’un katýlýmýyla, TMB Baþkaný M. Erdal Eren ile Türk Müþavir, Mühendisler ve Mimarlar Birliði (TürkMMMB) Baþkaný Ýrfan Aker’in yer aldýðý “Yurt Dýþý Müteahhitlik ve Teknik Müþavirlik Hizmetleri Deðerlendirme Toplantýsý”nda ele alýndý. 

 

Toplantýda konuþan Bakan Muþ, Cumhuriyetimizin 100. yýlýnda da mal ve hizmet ihracatýnda yeni baþarýlara imza atmak için özel sektör ile çalýþtýklarýndan söz ederek, "Müteahhitlik ve teknik müþavirlik firmalarýmýzýn dýþ ticaretimizdeki yükseliþin önemli aktörleri olduðunun her zaman farkýndayýz. Hizmet gelirlerimize yaptýðý doðrudan katkýnýn yanýnda inþaat sektörü malzemeleri ihracatýnýn artýrýlmasý, iþçi gelirleri ile döviz girdisi saðlanmasý ve ülkemizle ilgili olumlu algýnýn güçlenmesi konularýnda da sektörün etkisi oldukça kuvvetlidir" dedi. Yurt dýþýnda tamamlanan her projenin, sadece bir yapý olmanýn ötesinde, ülkemizi temsil eden birer eser niteliði taþýdýðýna dikkat çeken Ticaret Bakaný Muþ, “Pandemi, savaþ gibi tarihte çok az rastlanan tüm olumsuz koþullara raðmen enerjisini koruyan, müteþebbis ruhundan ödün vermeyen ve azimle çalýþan firmalarýmýzý ben gönülden tebrik ediyorum” diye konuþtu.

 

“Türk müteahhitlerin toplam proje büyüklüðü 472 milyar dolara ulaþtý”

 

Bakan Muþ, sözlerine þöyle devam etti: "Yurt dýþý müteahhitlik sektörümüz 2022 yýlýný 17,8 milyar dolar gibi ciddi bir toplam proje deðeri büyüklüðü ile kapatmýþ ve sektör, gücünü ve direncini bir kez daha ispatlamýþtýr. Böylelikle, üstlenilen toplam proje sayýsý 11.605’e; projelerin toplam deðeri ise 471,7 milyar dolara yükselmiþtir. Dünya üzerinde proje gerçekleþtirdiðimiz ülke sayýsý ise 2022 sonu itibariyle 133’e yükselmiþtir. Hedefimiz, dünyada Türk müteahhidinin gitmediði, eser vermediði ülke kalmamasýdýr.”

 

Bakan Muþ, yurt dýþýndaki projelerle ilgili þu bilgileri aktardý: "Bölgesel olarak baktýðýmýzda, 2022 yýlýnda proje büyüklüðü bakýmýndan Baðýmsýz Devletler Topluluðu yüzde 37,6 ile yine birinci sýrada. Ýkinci sýrada ise, payý yüzde 24,5 ile iki katýna çýkan Avrupa Bölgesi bulunuyor. Ortadoðu ise yüzde 18,5 ile bu sene üçüncü sýrada. Yüzde 12,7’lik pay ile Sahra-altý Afrika bölgesinde de yerimizi saðlamlaþtýrdýðýmýzý görüyoruz. Ýlk 10 ülkeye baktýðýmýzda, Rusya birinci sýradaki yerini korumakla birlikte, bir önceki sene 11 milyar dolar civarýnda bir büyüklük ile rekor kýrýlmýþken savaþýn sonucu olarak bu sene ise 2 milyar dolar deðerinde bir proje büyüklüðüne ulaþýlmýþ durumdadýr.”

 

Geçen yýl Romanya, Polonya, Macaristan ve Tanzanya’nýn ilk 10 ülke içinde bulunduðuna dikkat çeken Ticaret Bakaný Mehmet Muþ, "Artýk hedefimiz Batý Avrupa ve Amerika Kýtasýyla, Asya-Pasifik ülkeleri olmalý. Pazarlarýmýzý bu bölgelere doðru geniþletmenin yollarýný hep birlikte aramalýyýz. Asya-Pasifik bölgesine yönelik olarak firmalarýmýzýn çabalarýný dikkatle izliyor ve gereken diplomatik desteði saðlamaya çalýþýyoruz" ifadelerini kullandý.

 

"Türk yurt dýþý teknik müþavirlik proje deðeri 3 milyar dolar oldu"

 

Bakan Muþ, son yýllarda Türk yurt dýþý teknik müþavirlik sektörünün de marka haline geldiðini ve dünyadaki konumunu yükselttiðini belirtirken, sektörün 2022 yýlýnda yýllýk proje bedelinin yüzde 55 civarýnda artarak 236 milyon dolar olduðunu ve böylece toplam teknik müþavirlik proje deðerinin yaklaþýk 3 milyar dolara ulaþtýðýný kaydetti.

 

“Sektör Avrupa’da daha çok sayýda ve katma deðeri yüksek projeler üstleniyor”

 

Türkiye Müteahhitler Birliði (TMB) Baþkaný M. Erdal Eren ise Türk müteahhitlerin 2021 yýlýnda küresel pazar da daralma yaþanmasýna raðmen salgýndan toparlanma sürecinin etkisi ve petrol fiyatlarýndaki artýþa baðlý olarak yurt dýþýnda 31 milyar dolar tutarýnda yeni proje üstlenildiðini ancak geçtiðimiz yýl Rusya-Ukrayna savaþýnýn faaliyetler açýsýndan dengeleri deðiþtirerek sektör için büyük bilinmezlikler getirdiðini söyledi. 

 

Baþkan Eren, konuþmasýný þöyle sürdürdü: "2021 yýlýnda kaydedilen bu baþarý çerçevesinde, üstleneceðimiz yeni projeler için yýllýk hedefimizi de 30 milyar dolar olarak belirlemiþ, orta vadede bu rakamý 50 milyar dolar seviyesinin üstüne çýkarmayý öngörmüþtük. Sayýn Cumhurbaþkanýmýz da bizlere olan güvenleri neticesinde, orta vade için üstlenilecek proje hedefini 75 milyar Dolar olarak telaffuz etmiþlerdi. Tüm olumsuz geliþmelere raðmen, Cumhurbaþkanýmýzýn belirlediði hedefi görev bilerek çalýþmalarýmýza devam ediyoruz. Bugün ‘Türk müteahhitliði’ dünyada artýk bir marka haline gelmiþtir. Türk müteahhitlik firmalarý faaliyetlerini aðýrlýkla Avrasya ve Orta Doðu’da sürdürürken, Afrika’da rakipleri karþýsýnda öne çýkmakta ve Avrupa’da giderek artan sayýda ve katma deðeri yüksek projeler üstlenmektedirler.”

 

“Daha çok sayýda Türk iþgücü istihdamý için çalýþmalar sürüyor”

 

TMB Baþkaný Eren, üstlendiði projelerle Türkiye’nin inþaat malzemeleri ihracatýna da önemli biçimde destek olan sektörün öncelikli hedeflerinden birinin yurt dýþý projelerde istihdam edilen Türk iþgücü sayýsýnýn artýrýlmasý olduðunu vurguladý. Eren, “Bu konudaki çabalarýmýzýn önündeki iki büyük engel olan iþçilerimizden alýnan gelir vergisi sorununu, Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn talimatlarý ve Hazine ve Maliye Bakanýmýzýn giriþimleri neticesinde geçtiðimiz ay itibariyle çözdük. Ýkinci sorun olan hukuki uyuþmazlýklar konusunda da yine Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn talimatlarý ve Ticaret Bakanýmýzýn kararlýlýðý çerçevesinde Ocak ayý sonuna kadar çözüme ulaþmýþ olacaðýz" dedi.

 

Öne çýkan pazarlar ve beklentiler…

 

Savaþla birlikte Rusya'da birinciliði muhafaza ettiklerini, Ukrayna’daki projelerin ise sekteye uðradýðýný söyleyen Eren, yaþanan insanlýk dramýný üzüntüyle takip ederken diðer taraftan ülkenin geleceðine destek vermek amacýyla savaþ sonrasýnda Ukrayna’nýn yeniden imarý sürecinde rol almak için çalýþtýklarýný aktardý. Eren, Irak ve Körfez ülkelerinin sektör için önemini koruduðuna iþaret ederken, "Irak’a yakýn zamanda bir müteahhitlik heyeti ziyareti düzenleyeceðiz. Önümüzdeki 10 yýl içinde hayata geçirilmesi öngörülen yaklaþýk 3,3 trilyon dolar tutarýnda proje ile bölgede öne çýkan Suudi Arabistan ile sektörel temaslar geçen yýl hýz kazandý. Suudi Arabistan’a da bir müteahhitlik heyeti ziyareti için çalýþmalara baþladýk" þeklinde konuþtu. Bu kapsamda TMB'nin Ýslam Ülkeleri Müteahhitler Federasyonu’nun (FOCIC) yeni dönem yönetiminde Baþkan Yardýmcýlýðý düzeyinde temsil edilecek olmasýnýn önemini vurgulayan TMB Baþkaný Eren, sektörün Kamu-Özel Ýþbirliði konusundaki deneyi çerçevesinde de önümüzdeki dönemde yeni projeler üstlenmeyi ve ülkelerde yatýrýmcý olarak da yer almayý hedeflediklerini belirtti. Eren, “Faaliyetlerimiz çerçevesinde ihtiyaç duyacaðýmýz finansmanýn temini amacý ile Bakanlýðýmýz öncülüðünde çok taraflý ve bölgesel kalkýnma bankalarý ve diðer ülke ihracat kredi kuruluþlarý ile iliþkiler geliþtiriyoruz. Yurt dýþý müteahhitlik hizmetleri bir takým oyunudur" diyerek sözlerini noktaladý.

Yorumlar

Top