ÝNÞAAT MALZEMELERÝ SANAYÝ ÜRETÝMÝ ÝKÝNCÝ ÇEYREKTE YÜZDE 2,1 ARTTI

ÝNÞAAT MALZEMELERÝ SANAYÝ ÜRETÝMÝ ÝKÝNCÝ ÇEYREKTE YÜZDE 2,1 ARTTI

Türkiye ÝMSAD yapý sektörü ve ekonomi çevreleri tarafýndan dikkatle izlenen Aylýk Sektör Raporu’nun eylül ayý sonuçlarýný açýkladý. Rapora göre; yýlýn ikinci çeyreðinde üretim yüzde 2,1 oranýnda arttý. Temmuz ayýnda ise geçen yýlýn ayný ayýna göre üretim yüzde 7,3 geriledi. Temmuz ayýnda uzun resmi tatiller nedeniyle çalýþma gün sayýsýnýn önemli ölçüde azalmasý gerilemede etkili oldu. 2018 yýlýndan bu yana yüzde 20 küçülen inþaat sektörü, Yeni Orta Vadeli Program hedeflerinin açýklanmasýyla kritik bir rol üstlenirken 2028 yýlýnda tamamlanacak olan Sosyal Konut Projesi’nin sektöre etkilerinin yýllara yayýlmasý bekleniyor.

Ýnþaat malzemesi sektörünün çatý kuruluþu Türkiye ÝMSAD tarafýndan hazýrlanan Aylýk Sektör Raporu’nun eylül ayý sonuçlarý açýklandý. Raporda þu tespitler yer aldý:

2022 yýlý ilk çeyreðinde yüzde 4,4 artýþ gösteren inþaat malzemeleri sanayi üretimi, ikinci çeyreðin ilk ayý olan nisanda yüzde 2,8, mayýsta yüzde 3,5 büyüdü. Haziran ayýnda ise inþaat malzemeleri sanayi üretiminde deðiþiklik yaþanmadý. Böylece ikinci çeyrekte üretim artýþý yüzde 2,1 oranýnda gerçekleþti.

Uzun resmi tatiller nedeniyle çalýþma gün sayýsýnýn önemli ölçüde azaldýðý temmuz ayýnda ise üretim, geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 7,3 geriledi. Böylece üretim, 2022 yýlýnda ilk kez aylýk olarak düþtü. Ýnþaat malzemelerine yönelik iç talep temmuz ayýnda zayýflarken dýþ talepte de yavaþlama belirginleþmeye baþladý.

2022 yýlýnda üretim alt sektörlerde farklý deðiþimler gösterdi. Yýlýn ilk yedi ayýnda 12 alt sektörde üretim geçen yýla göre artarken, 10 alt sektörde düþtü.   

Yýlýn ilk yedi ayýnda en yüksek üretim artýþý yüzde 31,5 ile seramik kaplama malzemelerinde, yüzde 21,1 ile birleþtirilmiþ parke ve yer döþemelerinde, yüzde 19,9 ile plastik inþaat malzemelerinde ve yüzde 18,4 ile seramik saðlýk gereçlerinde gerçekleþti. Düz cam ve yalýtým camý üretimi yüzde 15,6, demir çelikten çubuk ve profiller üretimi yüzde 11,7 yükseldi. Buna karþýn yýlýn ilk yedi aylýk döneminde tuðla ve kiremit üretiminde yüzde 16,9, demir çelik radyatörler üretiminde yüzde 14,7 ve çimento ve betondan eþyalar üretiminde ise yüzde 7,5 gerileme kaydedildi.

Ýnþaat sektörü 2018 yýlýndan bu yana yüzde 20 küçüldü  

Mutlak büyüklüðü 2018 yýlýndan bu yana daralan inþaat sektörü, çeyrek dönemlerdeki mevsimsel artýþlar dýþarýda býrakýldýðýnda genel olarak küçüldü. Bu küçülme, doðal olarak yurtiçindeki inþaat malzemeleri pazarýnýn da daralmasý anlamýna geliyor.    

TÜÝK’in 2018 yýlý baþýnda GSYÝH hesaplama yöntemini güncellemesi sonucu, GSYÝH büyüklüðü reel olarak yüzde 10 kadar yukarý yönlü revize edilmiþti. Bu güncelleme içinde en çok farklýlaþan, öne çýkan sektör inþaat sektörü oldu. 1998 bazlý eski seride GSYÝH içindeki payý 2015’te yüzde 4’ün biraz üzerinde olan inþaat sektörü, yeni seride yüzde 8’in üzerine yükseldi. Ýnþaat sektöründeki kayýt dýþý kalan iþlerin de sektör büyüklüðüne dahil edildiði þeklinde açýklanan yukarý yönlü güncellemenin tek baþýna dörtte birinden fazlasý (yüzde 27,6) inþaat sektörünün üretim artýþýndan kaynaklandý. Ýnþaat sektörü güncelleme yapýlan tarihten bu yana açýklanan büyüme verileri içinde, ekonomik ve sektörel nedenlerin de etkisiyle gerileme eðilimi içinde bulunuyor. Ancak özellikle inþaat malzemeleri sanayisindeki ayný dönem üretim artýþlarý ile karþýlaþtýrýlarak deðerlendirildiðinde inþaat sektöründeki gerileme sahadaki geliþmelerden farklýlýk gösteriyor. 

Ýnþaat sektörü 2019 yýlýndaki ekonomik dengeleme sürecinde ve 2020 yýlý ilk yarýsýnda pandemi etkileri ile daraldý. 2017 yýlýndan bu yana geri kalan dönemlerde ise; 2020 yýlý ikinci yarýsý ve 2021 yýlýnda faaliyetlerde artýþlar yaþandý. Ancak bu artýþlar büyüme verilerine yansýmadý. 2018 yýlýnýn ilk yarýsý ile 2022 yýlý ilk yarýsý TÜÝK zincirleme endeks verileri karþýlaþtýrýldýðýnda, inþaat sektörünün yüzde 20 küçüldüðü görülüyor.

Yeni Orta Vadeli Program hedeflerine ulaþýlmasýnda inþaat sektörünün rolü önemli

2023 yýlý büyüme hedefini yüzde 5 olarak belirleyen Orta Vadeli Program’ýn bu hedefine ulaþmasý için iç talebin daha çok katkýsý gerekiyor. Öte yandan, küresel ekonomide yavaþlama ve resesyon koþullarý söz konusu. 2023 yýlýnda ihracatýn büyümeye katkýsý 0,8 puan olarak öngörülürken, 4,2 puanýn iç talepten gelmesi bekleniyor. Ýç talebin önemli unsurlarýndan özel tüketim harcamalarýnýn yüzde 3,9 büyüyeceði tahmin ediliyor. Bu beklentiler ýþýðýnda iç talebe dayalý büyümenin önemli bir unsuru olan inþaat sektörünün önümüzdeki dönemde desteklenmesi bekleniyor.

Ýnþaat sektöründe büyümeyi inþaat yatýrýmlarý ve harcamalarý belirliyor. Ýnþaat yatýrýmlarý, kamu ve özel sektör sabit sermaye yatýrýmlarý içinde, makine ve teçhizat yatýrýmlarý ve maddi olmayan aktif yatýrýmlarý ile birlikte yer alýyor. Orta Vadeli Program’da ayrýntýsý verilmeden kamu ve özel sektör yatýrýmlarýndaki büyüme beklentilerine de yer verildi. Buna göre özel yatýrým harcamalarýnýn 2022 yýlýnda yüzde 3,7, 2023 yýlýnda ise yüzde 4,5 artmasý bekleniyor. Ekonomik yavaþlama ve talep etkisi dikkate alýndýðýnda, özel sektörün makine ve teçhizat yatýrýmlarýndaki büyümenin yüzde 3-4 arasýnda, inþaat yatýrýmlarýndaki büyümenin ise yüzde 4-5 seviyelerinde gerçekleþeceði tahmin ediliyor. Bu büyüme, duraðan bir büyüme olarak görülürken yüksek maliyetler ve finansmana eriþimdeki sýkýþýklýðýn, özel sektörün inþaat yatýrýmlarýný 2023 yýlýnda sýnýrlamasý bekleniyor. Nitekim 2022 yýlý ilk yarýsýnda alýnan yapý ruhsatlarýndaki yüzde 20 gerileme de 2023 yýlýnda zayýf bir özel sektör inþaat harcamasýný iþaret ediyor.

Büyük ölçüde inþaat yatýrýmlarý olarak gerçekleþen, 2022 yýlýnda yüzde 2,7 büyüyen kamu yatýrým harcamalarýnýn, programa göre 2023 yýlýnda yüzde 1 artmasý hedefleniyor. Bu hedef, kamu yatýrým harcamalarýnda önemli bir yavaþlama olacaðýna iþaret ediyor. 2023 yýlýnda kamu yatýrýmlarý büyüklüðü 315,8 milyar TL olarak hesaplanýrken, kamu bütçesinin büyük bölümünün kur korumalý mevduat vb. gibi uygulamalara kaynak saðlama yönünde kullanýlacaðý tahmin ediliyor.

Öte yandan 2023 yýlý yatýrým programý hazýrlýklarý ile ilgili olarak yayýnlanan genelgede programa yeni proje alýnmayacaðý açýklanýrken, harcamalarýn devam eden projeler için yapýlacaðý vurgulandý. Bu durum önemli bir yatýrým sýnýrlamasý getirirken, en yüksek yatýrým alanýnýn da saðlýk sektöründe olacaðýna iþaret ediyor.

2023 yýlýnda kamunun inþaat sektörüne destek saðlayabileceði en önemli proje olan; 500 bin konut, 50 bin iþyeri ve arsayý kapsayan Sosyal Konut Projesi, 2028 yýlý sonunda tamamlanacaðýndan sektöre etkileri yýllara yayýlarak hissedilecek. Bu süreçte TOKÝ tarafýndan yaptýrýlacak olan bu konut ve iþyerleri için finansman çok önemli olacak. Kamunun proje için ilk aþamada 16 milyar TL ayýrdýðý göz önünde bulundurulduðunda müteahhitlerin kendi finansman olanaklarý ile bu büyüklükteki inþaatý tamamlamasý güç görünürken projenin oldukça yavaþ ilerleyeceði tahmin ediliyor. Bu nedenlerle projenin 2023 yýlýnda inþaat malzemeleri sanayine desteðinin sýnýrlý kalmasý bekleniyor.

Yorumlar

Top