YATIRIMCILAR GELENEKSEL YATIRIMDAN UZAKLAÞIP, GÜVENLÝ GAYRÝMENKUL'E YÖNELÝYOR

YATIRIMCILAR GELENEKSEL YATIRIMDAN UZAKLAÞIP, GÜVENLÝ GAYRÝMENKUL'E YÖNELÝYOR

Türkiye'nin Gayrimenkul Platformu GYODER, gayrimenkul sektörünün alt segmentlerini üçer aylýk dönemler halinde deðerlendirdiði, ‘GYODER Gösterge’ Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2022-2. Çeyrek Raporu’nu yayýnladý.

Ziraat  GYO sponsorluðunda yayýnlanan ‘GYODER Gösterge’ye göre; ikinci çeyrekteki konut satýþlarý, bir önceki çeyreðe göre yaklaþýk yüzde 40,2 oranýnda artýþ göstererek 406 bin 335 adede ulaþtý. Raporda yer alan deðerlendirmeler Konut ve lojistik yatýrýmlarýnýn son iki senelik daralma döneminde daha dayanýklý gayrimenkul segmentleri arasýnda yar aldýðýný; perakende ve ofis yatýrýmlarýnýn daha kýrýlgan bir yapý sergilediðini ortaya koydu. 

GYODER’in ZiraatGYO’nun katkýlarý ile hazýrladýðý ‘GYODER Gösterge’ 2022-2. Çeyrek Raporu’na göre;2022 yýlý ikinci çeyrekte konut satýþlarý, bir önceki çeyreðe göre yaklaþýk yüzde 40,2 oranýnda bir artýþla 406 bin 335 adede ulaþtý.Toplam satýþ adetlerinden ikinci el konut satýþlarý yüzde 71,9 pay alýrken birinci el konut satýþlarý ise yüzde 28,1 oraný ile sýnýrlý kaldý. Bir önceki yýlýn ayný dönemine göre ilk defa satýlan konutlar yüzde 32,98 artarak 114 bin 14 adet olurken, ikinci el konut satýþlarý ise  yüzde 49,30 artarak 292 bin 321 adede ulaþtý. 2. Çeyrek Raporu’nun dikkat çeken bir baþlýðý da yatýrýmcýlarýn gayrimenkul türleri arasýndaki seçimleri oldu. Endekste yer alan deðerlendirmeler faiz oranlarýnýn artmasýyla birlikte yatýrýmcýlarýn, gayrimenkul segmentleri arasýnda tercihlerini deðiþtirdiðini gösterdi. Rapora göre konut ve lojistik son iki senelik daralma döneminde daha dayanýklý gayrimenkul segmentleri olarak yer almasý sebebiyle öncelikli olarak deðerlendirilirken,   perakende ve ofis gibi yatýrým araçlarý daha kýrýlgan olmasý sebebiyle yatýrýmcýnýn çekimser yaklaþýmý ile karþýlaþtý. Bununla beraber otel ve konaklama gibi gayrimenkul segmentleri ise pandemi sonrasý birikentalep ve döviz getirisi nedeniyle yaþadýðý toplarlanma gayrimenkul yatýrýmcýsýnýn da ilgisini çektiðini gösterdi. 

Konut Alým Gücü Son 15 Yýlýn En Düþük Seviyesinde

Konut Satýn Alma Gücü Endeksi Türkiye ortalamasý, bir önceki çeyreðe göre yüzde 18,8 azalýþ gösterdi. 2022 yýlý 2. çeyreðinde 55,2 olarak açýklan Konut Alým Gücü Endeksi önceki yýlýn ayný çeyreðine göre ise yüzde 39,7 oranýnda düþüþ sergiledi. Bu veri son yýllarýn en düþük deðeri olarak raporun dikkat çeken baþlýklarý arasýnda yer aldý. 

Yabancýlara Konut Satýþ Oraný 1 Yýlda Yaklaþýk 2 Kat Arttý

Rapora göre, yabancýlara bir önceki çeyreðegöre yüzde 46,7 artýþ oranýyla 21 bin 039 adet konut satýþý gerçekleþtirildi. Geçen yýlýn ayný dönemine göre ise yüzde 98,4 oranýnda artýþ gösteren yabancýya yapýlan konut satýþýnýn toplam satýþlar içerisindeki payý, geçen yýlýn ayný dönemindeki yüzde 3,7’den yüzde 5,2’ye yükseldi. Yabancýlarýn tüm gayrimenkul çeþitleri bazýnda Türkiye’de yaptýklarý yatýrýmlarý incelendiðinde; birinci çeyrekte Ýranvatandaþlarý tarafýndan yapýlan satýþlarýn iken ikinci çeyrekte yerini yüzde 20,3 oranýyla Rusya Federasyonu vatandaþlarýna býraktýðý gözlendi. Rusya Federasyonu ise Ýran, Irak takip etti. Ayrýca 2021 yýlý ayný döneminden farklý olarak bu çeyrekte Ukrayna ve Kuveyt vatandaþlarýnýn Türkiye’yi tercih eden ilk 10 ülke arasýnda yer aldýðýný dikkat çekti. Ýkinci çeyrekte yabancýlarýn yoðun ilgi gösterdiði iller arasýnda Ýstanbul yüzde 42,4 ile ilk sýrada, yüzde 30,4 pay ile Antalya ikinci sýrada yer aldý.

Ýpotekli Konut Satýþýnda Yüzde 79,1 Artýþ Yaþandý 

Nisan- Haziran aylarý arasýnda ipotekli satýþlarda toplam konut satýþlarýndaki artýþýn üzerinde bir grafik ile geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 79,1 oranýnda artýþ yaþandý.  Konut kredisi faiz oranlarýnýn aðýrlýklý ortalamasýnýn geçtiðimiz yýlýn ayný dönemine göre 31 baz puan artýþla yüzde 18,28’e yükseldiði ikinci çeyrekte, 101.975 adet ipotekli konut satýþ gerçekleþti. Ýpotekli satýþlarýn toplam satýþlar içerisindeki payý da yüzde 21,4’ten yüzde 25,1’e yükselerek artýþ eðiliminin devam ettirdiði gözlendi. 

Markalý konut projeleri özelinde yapýlan satýþlar deðerlendirildiðinde ise tüketicilerin 2022 yýlý 2. çeyreðinde peþinat, senet ve banka kredisi kullanýmý seçeneklerinden en fazla peþinat kullanýmýný tercih ettiði dikkat çekti. 

GYO Endeksi Yükselmeye Devam Etti

Rapora göre yýlýn ilk çeyreðinde 117 milyar TL olan GYO’larýn piyasa deðeri Nisan-Haziran aylarý arasýnda 17,5 milyar TL’lik artýþla 134,7 milyar TL’ye yükseldi. Halihazýrda kurulu 37 adet GYO’nun yüzde 88’lik yerli yatýrýmcý oraný ve yüzde 12’lik yabancý yatýrýmcý oraný bir önceki çeyrek ile ayný kaldý. Kurumsal yatýrýmcý oranýnýn yüzde 49,3 bireysel, yatýrýmcý oranýnýn ise yüzde 50,7 olarak birbirine çok yakýn seyrettiðiikinci çeyrek sonunda daðýtýlan 6 aylýk toplam temettü tutarýnýn1,7 milyar TL olmasý sektör adýna sevindirici bir geliþme olarak yorumlandý. Uyruk bazýnda GYO’lara yatýrýmyapan yabancý yatýrýmcýlar sýralamasýnda ABD baþý çekerken, Birleþik Krallýk, Hollanda ve Bahreyn listede ilk dörtteyer aldý.

GYF’lerin Pazar Büyüklüðü 20 milyar TL Seviyesine Yaklaþtý 

Türkiye’de Gayrimenkul Yatýrým Fonu pazar büyüklüðü ise 2022 ikinci çeyreði itibari ile yüzde 22,7 artýþ göstererek, 19,8 milyar TL seviyesini aþtý. 2021 yýlýnýn ayný çeyreði ile kýyaslandýðýnda GYF Pazar büyüklüðü son bir yýllýk periyotta yüzde 97,4 büyüme gerçekleþtirerek 10 Milyar TL seviyesinden 19.8 Milyar TL büyüklüðe ulaþtý. Bu dönemde ihraç dönemi devam eden ve ilk defa yatýrým almýþ olan fonlar dahil olmak üzere toplam 97 gayrimenkul fonu yatýrým aldýðý raporda paylaþýldý.

Ofis Kiralama Rakamlarý Ýlk Çeyreðin Gersinde Kaldý

2022 yýlýnýn ilk çeyreðinde gerçekleþen toplam 123.424 m²’lik kiralamaiþlemleri, ikinci çeyrekte120.892 m²’ye gerilerken yýlýn ilk yarýsýnda gerçekleþen toplam 244.316 m²’lik kiralama iþlemi geçen yýla göre iki kat artýþ gösterdiði dikkat çekti. Metrekare bazýnda anlaþmalarýn ise yüzde 30’u Merkezi Ýþ Alanýnda (MÝA), yüzde 43’ü Anadolu yakasýnda ve yüzde 27’si Avrupa yakasýnda gerçekleþti.

Mevcut Alýþveriþ Merkezi Arzý 14 Milyon m²’ye Ulaþtý

2.Çeyrek raporuna göreTürkiye’deki mevcut alýþveriþ merkezi arzý 448 alýþveriþ merkezinde 14 Milyon m² seviyesine geldi. Yýlýn ilk yarýsýnda yaklaþýk toplam 120 bin m2 kiralanabilir alana sahip 5 alýþveriþ merkezi açýlarak perakende pazarýna giriþ yaptý. 2024 yýlý sonu itibarýyla tamamlanmasý planlanan projeler ile birlikte Türkiye genelinde toplam arzýn 14,8 milyon m2 seviyesini aþmasý beklendiði raporda yer alan deðerlendirmeler arasýnda.

Temel ekonomik verilerin yaný sýra ‘Konut’, ‘Krediler’, ‘GYO-Gayrimenkul Yatýrým Ortaklýðý’, ‘GYF-Gayrimenkul Yatýrým Fonu’, ‘Ofis’, ‘AVM’, ‘Lojistik’ve ‘Turizm’gibi gayrimenkulün tüm alt segmentlerini kapsayan ‘GYODER Gösterge’ 2022 2. Çeyrek Raporu, GYODER’in web sitesi www.gyoder.org.tr adresinden, ayný zamanda www.gyodergosterge.com ‘dan ücretsiz olarak indirilebilir.

Yorumlar

Top