TAPU ÝÞLEMLERÝ ÝÇÝN VEKALET VERÝRKEN DÝKKAT!

TAPU ÝÞLEMLERÝ ÝÇÝN VEKALET VERÝRKEN DÝKKAT!

Tapu iþlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduðunu ifade eden Altýn Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacýklý, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkýnda bilgiler verdi. Özelmacýklý günümüzde verilen vekaletlerin birçoðunun hatalý verildiðini belirtti.

Vekalet Verme Ýþlemleri Yanlýþ Yapýlýyor

Vekalet verme iþlemlerinin günümüzde çoðunlukla yanlýþ yapýldýðý ve vekâletin, vekilin vekâlet verenin bir iþini görmeyi veya iþlemini yapmayý üstlendiði bir sözleþme olduðunu ifade eden Özelmacýklý “Vekalet þekli koþullara baðlý ve karþýlýklý güvene dayalý bir sözleþme olduðundan yapýlacak iþlemin niteliði açýkça tanýmlanmýþ olmalýdýr. Vekaletname düzenlemeye yetkili kurum ülkemizde noterlerdir. Yurtdýþýnda yerleþik yurttaþlarýmýz için Türk Elçilik ve Konsolosluklarý vekaletname düzenleyebilirler. Tapu dairelerinde de sýklýkla vekâletli iþlemler yapýlmaktadýr. Lakin bu konudaki risklere dikkat etmek gerekir” dedi.

 

Günümüzde birçok vekâletin hatalý verildiðine dikkat çeken Altýn Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacýklý “Vekaletnamelerin yetki sýnýrlarýný belirtir þekilde sadece o taþýnmaz için ve mümkün olduðu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alým vekâleti verdiðinizde, adýnýza ipotekli hatta hacizli bir taþýnmaz, çok düþük bir bedel gösterilerek satýn alýnabilir.  Verdiðiniz bir satýþ vekâleti ile de taþýnmazýnýz çok yüksek bir rakama satýþa konu olabilir hatta bu vekâlet sýnýr belirtilmediyse diðer tapu dairelerinde bile kullanýlabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi.

 

Vekâletnamede Aranan Hususlar

Tapu Sicil veya Kadastro Müdürlüklerinde kullanýlacak vekaletlerin düzenleme þeklinde yapýlmýþ olmasý gerektiði hatýrlatan Özelmacýklý “Vekaleti düzenleyen noterin veya konsolosun adý, adresi ile imza ve mührünü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarasý bulunmalýdýr. Vekalet verenin kimliði Nüfus hüviyet cüzdaný, Pasaport veya Avukat ise Avukatlýk kimlik belgesine göre düzenlenmiþ olmalý, T.C. Kimlik numarasýný içermeli ve adresi belirtilmelidir. Vekalet verenin son durumunu yansýtýr biçimde yeni çekilmiþ, kimlik teþhisine elveriþli, vesikalýk fotoðrafý yapýþtýrýlmýþ ve mühürlenmiþ olmalýdýr” dedi.

 

Vekâletnamelerde Yetki

Vekalet konusu ana iþlemin yapýlabilmesi için öncelikle yapýlmasý gereken iþlemler varsa bu iþlemler için ayrý bir yetki almaya gerek olmadýðý bilgisini de paylaþan Özelmacýklý “Örneðin vekaletnamedeki sahibi bulunduðum taþýnmazlarý dilediði bedel ve koþullarla satmaya ibaresi, satýþa konu taþýnmazýn varsa öncelikle intikalini ve iþtirakýnýn feshini, basit yazým hatalarý ile belgelenmesi halinde isim yanlýþlýklarýný yine yanlýþlýk varsa kaydýnýn düzeltilmesini, kamulaþtýrýlmasýný, satýþ ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteðin terkinini kapsar. Yani satýþ için verilen ana yetkinin gerçekleþtirilebilmesine yönelik olarak yapýlmasý zorunlu olan tüm iþlemleri kapsar. Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satýþ yetkisi tescili ve bedeli almayý da içerir” dedi.

 

Vekâletin Sona Erme Nedenleri

Özelmacýklý “Vekâlet iliþkisi aksi kararlaþtýrýlmamýþ ise taraflardan birinin ölümü, gaiplik hükmünün ilaný, medeni haklarýn kullanýlabilmesi yeteneðinin kaybý, iflas, istifa, azil ve süreye baðlanmýþ ise sürenin dolmasý ile son bulur. Kanunda sayýlan vekâleti sona erdiren sebeplerden herhangi birisi bulunmadýðý sürece hatta düzenleme tarihinin üzerinden 10 yýl veya daha fazla zaman geçse bile o vekâletname ile iþlem yapýlabilir. Vekaletten azil herhangi bir þekle tabi deðildir. Azil noter vasýtasýyla yapýlabileceði gibi, dilekçe, mektup ve faks ile de yapýlabilir” dedi.

 

Yorumlar

Top